sobota, 30 marca 2013

Projekt Cupping Vol. 1 30.03.2013 - relacja

Pierwsza odsłona już za nami! Pomimo świątecznego klimatu uczestnicy dopisali i wczesną poranną porą zjawili się w Kofeinie 2.0 na wielkim siorbaniu!
Całość rozpoczęliśmy krótkim wstępem, poruszając podstawowe zasady prawidłowego cup tastingu, następnie rozdane i omówione zostały uproszczone arkusze ocen, po czym wystartowaliśmy :)
Do samego końca uczestnicy nie wiedzieli jakie kawy znajdują się na stole. Dopiero po ocenie aromatu, smaku, posmaku i ocenie ogólnej odsłoniliśmy karty.
Zgodnie z naszymi przeczuciami zwycięzcą stołu okazała się Hacienda La Esmeralda Geisha. Uczestnicy zgodnie określili jej podstawowe nuty: jaśmin, cytrusy, słodycz miodu. Kolejnymi wysoko ocenianymi kawami były Kenia Karumandi, Kenia Gachami i Gwatemala San Iginio. Po środku znalazł się Kofeinowy Blend do espresso i MK Premium, a na szarym końcu New York Espresso Italiano, z domieszką Jamaica Blue Mountain i Indie Cherry Robusta. 
 
Pierwsza odsłona w zamyśle miała być bardzo edukacyjna. Zależało nam na tym żeby zestawić kawy, na których pracujemy na co dzień, z tymi z popularnych reklam i słynnych włoskich kawiarni. Myślę, że to nam się udało :) 
 
Na kolejnych edycjach pokażemy Wam perełki z różnych stron świata i różnych niszowych polskich i europejskich palarni!
 
STAY TUNED!   
 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz