Kolejna świetna inicjatywa za nami :) Tym razem zostaliśmy zaproszeni przez Izę, założycielkę 92coffee.pl, aby poprowadzić warsztaty na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Tradycją u nas jest solidny wstęp teoretyczny, by przybliżyć to, o co nam tak naprawdę chodzi. Podzielony on został na cztery bloki. Najpierw rozpocząłem odchudzoną wersją prezentacji "Od plantacji po filiżankę kawy", łamiąc przy tym kilka stereotypów na temat kawy, po chwili przerwy Sebastian z Etno Cafe, w drugim bloku opowiedział o swojej przygodzie z Etiopską kawą, plantacjach i kulturze picia czarnego naparu w tamtym regionie. W trzecim i czwartym bloku omówiłem alternatywne metody parzenia kawy oraz aromaty i smaki w kawie, przybliżając zasady poprawnego cuppingu. W międzyczasie w sali obok Iza, Artur i Błażej przygotowywali pierwszy stół. Oczywiście cupping był ślepy, a więc gdy wszystko było gotowe, razem z uczestnikami przeszliśmy z "sali wykładowej" do "sali laboratoryjnej" gdzie od razu rozpoczęło się siorbanie.
Pierwszy stół, siedem kaw, i te sklepowe i te segmentu specialty. Uczestnicy określali aromat na sucho, aromat na mokro, smak i posmak wystawiając na koniec ocenę ogólną danej kawy. Dopiero po głosowaniu i wstępnej selekcji wykładaliśmy karty na stół, mówiąc co kryło się pod danym numerem. I tak pierwszy stół wygrała:
1. Etiopia Yirgacheffe Area Konga - 8pkt. (Coffee Proficiency)
1. Etiopia Yirgacheffe Area Konga - 8pkt. (Coffee Proficiency)
na kolejnych pozycjach uplasowały się:
2. Kenia Karumandi - 6pkt. (Kofi Brand)
3. Etiopia Yirgacheffe Wote Natural - 5pkt. (Has Bean Coffee)
4. Etiopia Kefa - 2pkt. (Etno Cafe)
5. Starbucks - 1pkt.
6. MK Cafe Premium Gwatemala - 0pkt.
7. New York Italian Espresso 5% Jamaica Blue Mountain - 0pkt.
Po pierwszym stole uczestnicy z powrotem przeszli do "sali wykładowej" gdzie oglądali różne ciekawe filmy kawowe i te o plantacjach i te o niszowych kawiarniach. W tym czasie w "sali laboratoryjnej" przygotowywany był drugi stół cuppingowy. Tym, jak i poprzednim razem ocena było na ślepo i tak uzyskaliśmy poniższe wyniki:
1. Kenia Ndimaini - 10pkt. (Kofi Brand)
2. Gwatemala Finca La Bolsa A - 4pkt. (Coffee Proficiency)
3. Indie Cherry Robusta - 1pkt, kawa przygotowana specjalnie na Projekt Cupping vol. 1 (Coffee Proficiency)
4. Etiopia Djimmah - 0pkt. (Etno Cafe)
5. Gwatemala Grande Privat Kaffe - 0pkt. (Tschibo)
Zwycięzca obu stołów - Kenia Ndimaini został zaparzony w dalszej części metodami alternatywnymi: aeropress, hario v60, chemex, syfon, fretta. Uczestnicy próbowali, określali różnicę i szukali swoich faworytów wśród metod parzenia.
Na koniec ci, co mieli jeszcze energię spróbowali własnych sił parząc dripy, aeropressy i chemexy :)
Podsumowując, świetna zabawa, dużo dobrej kawy, dużo pozytywnej kawowej energii, dużo kofeiny we krwi. Dziękujemy Izie za zaproszenie, Błażejowi za pomoc i polecamy Wam niedawno otwarty internetowy sklep z kawą i zabawkami kawiarza: www.92coffee.pl
Podsumowując, świetna zabawa, dużo dobrej kawy, dużo pozytywnej kawowej energii, dużo kofeiny we krwi. Dziękujemy Izie za zaproszenie, Błażejowi za pomoc i polecamy Wam niedawno otwarty internetowy sklep z kawą i zabawkami kawiarza: www.92coffee.pl
Relacja zdjęciowa poniżej! (fot. Nikola Baron)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz