niedziela, 17 lutego 2013

Szkolenie Barista Podstawowy: Monika i Patrycja, 16-17.02.2013


Poza staniem za barem i parzeniem kawy, co jest naszą ulubioną czynnością, staramy się przekazywać wiedzę innym osobom, by szerzyć kulturę picia kawy w Polsce. Tym razem szkolenie przeprowadzaliśmy "w domu", a więc w Kofeinie Art Cafe i Kofeinie 2.0. Rozpoczęliśmy sobotnim wieczorem od wstępu teoretycznego, przechodząc przez drogę od plantacji po filiżankę kawy, następnie podstawy espresso i obsługa klienta, łamiąc po drodze wszelkie stereotypy. Następnie przeszliśmy za bar by rozpocząć część praktyczną. Pierwszym krokiem były porównania w dripie. Od kawy popularnej sieci kawowej do kawy z niszowej palarni europejskiej. Następnie espresso: poprawnie zaparzone, przeparzone i niedoparzone, zaparzone w bardzo wysokiej temperaturze, zaparzone w bardzo niskiej temperaturze, przeciągnięte i skrócone :) Wieczór zakończyliśmy na mleczku, spieniając poprawnie, przegrzewając i niedogrzewając :) Następnego dnia rozpoczęliśmy oczywiście od filiżanki chemexa opowiadając przy tym o alternatywnych metodach parzenia kawy. Po tej dawce teorii przeszliśmy do parzenia espresso, spieniania mleka, podstawowych wzorów latte art, a na koniec pokazaliśmy jak parzyć kawę metodami alternatywnymi. Nie ma co się rozpisywać, relacja ze szkolenia na zdjęciach poniżej :)






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz