Kolejna, już dziewiąta, edycja
Andergrandowych Warsztatów Kawowych za nami! Zgodnie z tradycją
warsztaty rozpoczęliśmy od "delikatnej" dawki teorii, by przybliżyć
uczestnikom roślinę kawowca, uprawę, obróbkę, palenie i alternatywne
metody parzenia kawy. Ta kropla w morzu kawowej wiedzy pozwoliła płynnie
przejść do części drugiej, którą rozpoczęliśmy edukacyjnym cuppingiem.
Na stole znalazło się 6 kaw mocno kontrastujących. W gronie kaw
przemysłowych pojawiła się: Nescafe, Tchibo Family i 100%-owa robusta,
natomiast w gronie kaw Specialty pojawiły się: Etiopia Aera Konga Washed
(Coffee Proficiency), Kenia Gachami (Kofi Brand)
oraz Etiopia Olke Bire (Tim Wendelboe). Oczywiście uczestnicy na
początku nie wiedzieli jaka kawa kryła się w poszczególnej czarce. Takie
zestawienie kaw każdemu otwiera oczy i uświadamia, że jakość jednak ma
znaczenie. Zwycięzcą stołu okazała się Etiopia Aera Konga, którą
następnie zaparzyliśmy metodami alternatywnymi (Chemex, Hario V60,
Aeropress, Espro press, Clever, Syphon). Dzięki takiemu porównaniu,
każdy z uczestników znalazł swoją ulubioną metodę parzenia. Pod koniec,
by zaspokoić ciekawość, uczestników poczęstowaliśmy Cascarą z Jemenu.
Mamy nadzieję, że w przeciągu tych kilku godzin udało nam się przekonać wszystkich do dobrej kawy, którą nie trzeba psuć mlekiem i cukrem! :)
Dziękujemy za przybycie i do zobaczenia następnym razem!
Mamy nadzieję, że w przeciągu tych kilku godzin udało nam się przekonać wszystkich do dobrej kawy, którą nie trzeba psuć mlekiem i cukrem! :)
Dziękujemy za przybycie i do zobaczenia następnym razem!
PS. Zdjęcia: Tomasz Janta! Dzięki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz