sobota, 18 stycznia 2014

Projekt Cupping | Kofeina 2.0 | Opole | 18.01.2014 | relacja

Kolejna edycja PROJEKTU CUPPING za nami! Tym razem w ocenie "na ślepo" zestawiliśmy 4 Kenie i 4 Etiopie wypalone przez:
Coffee Proficiency
Kofi Brand
Java Coffee Company
Mastro Antonio
Drop Coffee

Ostatnią, dziewiątą kawą była mieszanka przemysłowa, z dużą zawartością Robusty. Specjalnie po to, by uczestników sprowadzić na ziemię po spróbowaniu ośmiu dobrych kaw.

Celem Cuppingu było znalezienie najlepszej kawy na stole. Uczestnicy oceniali na początku aromat na sucho, a następnie smak kawy. Dopiero po wytypowaniu najlepszych kaw i opisaniu ich podstawowych charakterystycznych nut wyciągnęliśmy "Kawę na Ławę" i zdradziliśmy co kryło się w czarkach przy poszczególnych numerach.

Przejdźmy zatem do najważniejszej części

Zwycięzcą tego stołu, z dużą przewagą głosów, została:
1. ETIOPIA KONGA WASHED, wypalona przez Coffee Proficiency!

Na kolejnych pozycjach uplasowały się:
2. Etiopia Debello, myta, Drop Coffee Roasters
3. Kenia Gatomboya, myta Kofi Brand
4. ex aequo:
- Etiopia Amaro Gayo, natural, Kofi Brand
- Etiopia Yirgacheffe Kochere, natural, Mastro Antonio
5. ex aequo:
- Kenia Kagumoini AA, myta, Mastro Antonio
- Kenia Ndimaini, myta Drop Coffee Roasters
6. Kenia Gatomboya, myta Java Coffee Company

Dziękujemy wszystkim za tak liczne przybycie, szczególnie tym, którzy przejechali wiele kilometrów!

Do zobaczenia przy kawie!
 















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz