Porównanie 2 tampertów:
- płaski (Royes Engineering)
- płaski ryflowany (Royes Engineering)
- Nuova Simonelli Aurelia Competizione
- VST 15g
- NPF
- Anfim Super Caimano Titanium
- waga HARIO
- KOFEINA BLEND
- płaski (Royes Engineering)
- płaski ryflowany (Royes Engineering)
- Nuova Simonelli Aurelia Competizione
- VST 15g
- NPF
- Anfim Super Caimano Titanium
- waga HARIO
- KOFEINA BLEND
Przeprowadziliśmy 3 niezależne próby. Espresso było oceniane w "ślepym teście".
Wyniki 1 próby:
TAMPER PŁASKI
Waga zmielonej kawy: 18,4g
Waga shota: 37,5g
Czas ekstrakcji: 28sek.
Współczynnik ekstrakcji: 49%
TAMPER PŁASKI RYFLOWANY
Waga zmielonej kawy: 18,5g
Waga shota: 40,0g
Czas ekstrakcji: 28sek.
Współczynnik ekstrakcji: 46%
Różnica: 3% (można powiedzieć, że mieści się w granicach błędu, gdyż waga nie jest w pełni profesjonalna)
Różnica w ślepym teście:
Napar uzyskany, przy użyciu tampera ryflowanego okazał się pełniejszy, bardziej zbalansowany, słodszy.
Próba nr 2
TAMPER PŁASKI:
Waga zmielonej kawy; 18,5g
Waga shota: 33,5
Czas ekstrakcji: 26sek
Współczynnik ekstrakcji: 55%
TAMPER PŁASKI RYFLOWANY:
Waga zmielonej kawy: 18,5g
Waga shota: 35,5g
Czas ekstrakcji 26sek
Współczynnik ekstrakcji: 52%
Różnica: 3% (można powiedzieć, że mieści się w granicach błędu, gdyż waga nie jest w pełni profesjonalna)
Różnica w ślepym teście:
Ponownie napar uzyskany, przy użyciu tampera ryflowanego okazał się pełniejszy i bardziej zbalansowany.
Próba 3:
TAMPER PŁASKI:
Waga zmielonej kawy: 18,5g
Waga shota: 36,5g
Czas ekstrakcji: 26sek
Współczynnik ekstrakcji: 51%
TAMPER PŁASKI RYFLOWANY:
Waga zmielonej kawy: 18,5g
Waga shota: 36,5g
Czas ekstrakcji: 26sek
Współczynnik ekstrakcji: 51%
Różnica: 0%
Różnica w ślepym teście:
Tym razem, o dziwo, napar zaparzony przy użyciu tampera ryflowanego okazał się bardziej zbudowany, o lepszym balansie między kwasowością a goryczą.
TAMPER PŁASKI:
Waga zmielonej kawy: 18,5g
Waga shota: 36,5g
Czas ekstrakcji: 26sek
Współczynnik ekstrakcji: 51%
TAMPER PŁASKI RYFLOWANY:
Waga zmielonej kawy: 18,5g
Waga shota: 36,5g
Czas ekstrakcji: 26sek
Współczynnik ekstrakcji: 51%
Różnica: 0%
Różnica w ślepym teście:
Tym razem, o dziwo, napar zaparzony przy użyciu tampera ryflowanego okazał się bardziej zbudowany, o lepszym balansie między kwasowością a goryczą.
Podsumowując :)
Jeżeli chodzi o różnicę między współczynnikem ekstrakcji w przypadku tampera płaskiego i płaskiego - ryflowanego, nie jest ona, aż tak znacząca i można stwierdzić, że mieści się w granicy tolerancji błędu naszej wagi :P Wynik byłby bardziej wiarygodny gdybyśmy posiadali porządną, skalibrowaną wagę :)
Za to w dzisiejszych ślepych testach, jak i tych wczorajszych we wszystkich przypadkach wyniki były jednogłośne. Espresso zaparzone przy użyciu tampera płaskiego - ryflowanego okazało się lepiej zbudowane, przyjemniejsze w smaku i słodsze. Oczywiście różnica ta nie jest aż tak znacząca :) Ale wprawny język ją wyczuje.
Zatem, czy warto inwestować i bawić się w tamper ryflowany? hmmm.... na pewno dla efektu wizualnego tak, bardzo przypadło nam do gustu to, jak wyglądają drobinki kawy po ubiciu w kolbie :P jeżeli chodzi o różnicę w smaku, musimy przeprowadzić jeszcze trochę testów by móc stwierdzić, czy aby na pewno jest ona tak wyczuwalna.
Można tu postawić wstępną hipotezę, że dzięki ryflowaniu woda lepiej rozkłada się na powierzchni drobinek, dzięki czemu ekstrakcja jest pełniejsza, a napar bardziej zbudowany (?) :)
Bądź co bądź, dziękujemy Papie Royes (Royes Engineering), za tampery, których jakość wykonania, jak i trwałość jest imponująca!
Krzysiek
Jeżeli chodzi o różnicę między współczynnikem ekstrakcji w przypadku tampera płaskiego i płaskiego - ryflowanego, nie jest ona, aż tak znacząca i można stwierdzić, że mieści się w granicy tolerancji błędu naszej wagi :P Wynik byłby bardziej wiarygodny gdybyśmy posiadali porządną, skalibrowaną wagę :)
Za to w dzisiejszych ślepych testach, jak i tych wczorajszych we wszystkich przypadkach wyniki były jednogłośne. Espresso zaparzone przy użyciu tampera płaskiego - ryflowanego okazało się lepiej zbudowane, przyjemniejsze w smaku i słodsze. Oczywiście różnica ta nie jest aż tak znacząca :) Ale wprawny język ją wyczuje.
Zatem, czy warto inwestować i bawić się w tamper ryflowany? hmmm.... na pewno dla efektu wizualnego tak, bardzo przypadło nam do gustu to, jak wyglądają drobinki kawy po ubiciu w kolbie :P jeżeli chodzi o różnicę w smaku, musimy przeprowadzić jeszcze trochę testów by móc stwierdzić, czy aby na pewno jest ona tak wyczuwalna.
Można tu postawić wstępną hipotezę, że dzięki ryflowaniu woda lepiej rozkłada się na powierzchni drobinek, dzięki czemu ekstrakcja jest pełniejsza, a napar bardziej zbudowany (?) :)
Bądź co bądź, dziękujemy Papie Royes (Royes Engineering), za tampery, których jakość wykonania, jak i trwałość jest imponująca!
Krzysiek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz