niedziela, 6 stycznia 2013

Szkolenie Barista Bema Cafe (WROCŁAW) 4-5.01.13

Po Pestce i Rozruszniku, na Nadodrzu, rodzi się kolejna niszowa kawiarnia z dobrą kawą. Tym razem Bema Cafe, znajdująca się na ulicy Drobnera. Ekipa Bema przeszła intensywne, dwudniowe szkolenie kawowe :) Rozpoczęliśmy, jak zawsze, od częsci teoretycznej, która przeplatana była sporą ilością ciekawych filmików kawowych. Spora ilość shotów espresso (tych poprawnie zaparzonych, przepalonych, niedoparzonych) dała pierwszy pogląd na to jak dobra kawa powinna smakować i uświadomiła uczestników, że zaparzenie poprawnego espresso to nie jest tylko przyciśnięcie guzika na ekspresie. Jako, że w Bema Cafe będziecie mogli napić się również dripów, nie obeszło się bez wielu edukacyjnych zaparzeń: arabika segmentu Specialty, stuprocentowa robusta, arabika sklepowa, spalona mieszanka popularnej sieci kawowej, parzenie na niezmoczonym filtrze itp itd :) Kolejnym etapem była solidna dawka praktyki = shoty / mleko / dripy / shoty / mleko / dripy.... Końcówka szkolenia zwieńczona była testem z teorii i praktyki, który ekipa z Bema przeszła pomyślnie :) Teraz przed nimi dużo ciężkiej pracy i trenowania, gdyż otwarcie tuż, tuż... :)

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz