Po
Pestce i Rozruszniku, na Nadodrzu, rodzi się kolejna niszowa kawiarnia z
dobrą kawą. Tym razem Bema Cafe, znajdująca się na ulicy Drobnera.
Ekipa Bema przeszła intensywne, dwudniowe szkolenie kawowe :)
Rozpoczęliśmy, jak zawsze, od częsci
teoretycznej, która przeplatana była sporą ilością ciekawych filmików
kawowych. Spora ilość shotów espresso (tych poprawnie zaparzonych,
przepalonych, niedoparzonych) dała pierwszy pogląd na to jak dobra kawa
powinna smakować i uświadomiła uczestników, że zaparzenie poprawnego
espresso to nie jest tylko przyciśnięcie guzika na ekspresie. Jako, że w
Bema Cafe będziecie mogli napić się również dripów, nie obeszło się bez
wielu edukacyjnych zaparzeń: arabika segmentu Specialty, stuprocentowa
robusta, arabika sklepowa, spalona mieszanka popularnej sieci kawowej,
parzenie na niezmoczonym filtrze itp itd :) Kolejnym etapem była solidna
dawka praktyki = shoty / mleko / dripy / shoty / mleko / dripy....
Końcówka szkolenia zwieńczona była testem z teorii i praktyki, który
ekipa z Bema przeszła pomyślnie :) Teraz przed nimi dużo ciężkiej pracy i
trenowania, gdyż otwarcie tuż, tuż... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz