poniedziałek, 28 grudnia 2015

Comandante MK3 NITRO BLADE | Pierwsze wrażenia



Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem młynka Comandante trzeciej generacji. Dziś podzielę się pierwszymi wrażeniami. 

Comandante MK3 NITRO BLADE to nowa konstrukcja w "starej" obudowie. Tym razem w dość sporym opakowaniu poza młynkiem otrzymujemy dodatkowy słoiczek z zakrętką wykonany z ciemnego szkła. Szkoda, że nie ma materiałowej saszetki, bo przydałaby się w transporcie. 


Sam młynek to dość surowa, minimalistyczna konstrukcja, bez zbędnych detali, lecz wykonana z wysokiej jakości materiałów. 

Specyfikacja: 

Opatentowana stal żaren: High-alloyed, high-nitrogen stainless steel with a fine martensitic matrix. 
Przenosząc to na polski, stal nierdzewna o strukturze martenzytycznej stanowi jedną z grup stali nierdzewnych o wysokich właściwościach wytrzymałościowych przeznaczonych na narzędzia tnące. Stale te wykazują wysoką twardość i odporność na ścieranie. Azot jest pierwiastkiem austenitotwórczym i wpływa na silne umocnienie stali. Dodatek azotu w stalach martenzytycznych polepsza także odporność korozyjną stali.
(Literatura: Norma PN-EN 10088-1÷3, Stale odporne na korozję. L.A. Dobrzański, Metaloznawstwo opisowe stopów żelaza, Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice 2007.)

Korpus: stal nierdzewna, z zewnątrz wykończony fornirem.
Oś: stal nierdzewna.
Korba: stal nierdzewna. 
Gałka korby: 100% naturalne drzewo dębowe (ręczna robota ze Schwarzwaldu)
Rama osi: Eastman Tritan BPA-free
Łożyska osi: dwa mikro łożyska precyzyjne ze stali nierdzewnej, z gumowymi uszczelkami
Słoiczek: szkło


W porównaniu do Comandante MK1 oraz Comandante MK2, Nitro Blade to całkowicie nowa  geometria żaren stożkowych górnych i dolnych. Zdaniem twórców dzięki takiej konstrukcji młynek w efekcie mieli jeszcze dokładniej, równiej i płynniej. Jego wydajność to 1 ziarno kawy na obrót korbą przy sile <3Nm. Ponadto zastosowana stal jest bardzo obojętna i neutralna, dzięki czemu nie wpływa sensorycznie na smak kawy. 

z lewej strony Comandante MK3, z prawej Comandante MK2

z lewej strony Comandante MK3, z prawej Comandante MK2


z lewej strony Comandante MK3, z prawej Comandante MK2


z lewej strony Comandante MK3, z prawej Comandante MK2


z lewej strony Comandante MK3, z prawej Comandante MK2


na dole Comandante MK3, na górze Comandante MK2

MIELENIE:

Muszę przyznać, że odczuwalna jest wyraźna poprawa jeżeli chodzi o płynność i swobodę mielenia. Nawet bardzo twarde, jasno palone ziarna młynek ten połyka dość sprawnie. Jeżeli chodzi o czas mielenia kawy to uzależniony jest on od grubości, im grubiej tym szybciej. Mielenie 18 gram kawy pod dripa zajmuje ok 20/30 sekund :) 

Zaletą nowej geometrii i nowych żaren jest możliwość "całkowitego" skręcenia (patrz: zdjęcie poniżej), a co za tym idzie, bez problemu zmielimy kawę bardzo drobno pod espresso, czego niestety nie dało się osiągnąć w poprzednich generacjach. 



Ponadto dzięki poprawionej geometrii oraz nowej osi nie zauważymy żadnych wahań żaren. 



Przechodząc do samego przemiału prezentuje się on następująco: 














PODSUMOWUJĄC:

Przyznam, że byłem już mocno zafascynowany poprzednią generacją młynka Comandante, która jak się później okazało z różnych powodów nie pojawiła się oficjalnie na rynku. Po rozmowach z CEO Comandante, Berndem Braune wiedziałem, że MK3 nie zawiedzie i tak też się stało. Solidne wykończenie, idealne spasowanie części, materiały najwyżej jakości, dobry chwyt w ręce oraz dobrze wyprofilowana rączka na pewno przypadną do gustu każdemu użytkownikowi. Sam parząc sobie kawę w domu mielę ziarna za pomocą Comandante, zamiast Mahlkoeniga Vario, gdyż w efekcie otrzymuję dużo lepszy przemiał, a co się z tym wiąże, bardziej zbalansowany, czysty i klarowny napar. 

Czy jest jakaś wada tego młynka? Myślę, że na nasze polskie realia kwestią zaporową będzie cena, która na dziś dzień oscyluje w granicach 1000zł. Jest to dość sporo jak na młynek ręczny, ale jeśli ktoś dąży do jak najlepszej kawy w warunkach domowych, to nie będzie żałował :) 





PS. Bardzo drobne mielenie młynkiem Comandante MK3 Nitro Blade 






PS. 2 Tym razem porównanie ustawienia grubości mielenia w stosunku do ilości wykonanych obrotów korbą.  

Próba: 
ilość ziaren kawy: 10 szt.
kawa: Ethiopia Biftu Gudina Five Elephant
liczba u góry: ilość kliknięć przy ustawianiu grubości (4,6,8, ...)
liczba w dolnym lewym rogu: ilość wykonanych obrotów korbą 























Jak widać na powyższych zdjęciach w przypadku bardzo drobnego mielenia ilość obrotów jest dość duża, lecz mielenie nie stawia większych oporów. 

Już w przypadku ustawienia mielenia drobnego np. pod aeropress jednym obrotem korby mielimy jedno ziarno. 

Natomiast w przypadku grubszego mielenia np. pod dripa jednym obrotem korby mielimy ponad dwa ziarna, co jest wynikiem dość dobrym, przy takiej jakości przemiału.

W tym teście żadne ziarenko nie ucierpiało. Oczywiście na koniec, by nie marnować kawy, wszystko zostało zaparzone i wypite :) 


8 komentarzy:

  1. Hej. Jedna kwestia, która mnie nurtuje. Czy da radę zmielić pod espresso, czy tylko alternatywa? Jest też druga, ale mało kto jest w stanie na nią odpowiedzieć, tzn. jak wypada w porównaniu z Feldgrindem i Lido 3/E?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Właśnie doklejam do posta zdjęcia bardzo drobnego mielenia ( da się jeszcze drobniej ), ale już w tym przypadku jest to pył, który nadaje się na Ibryk. Zatem odpowiedź na Twoje pytanie, tak śmiało można mielić pod espresso, oczywiście zajmie to stosunkowo więcej czasu niż mielenie pod alternatywę, ale jakość przemiału jaki i płynność, szczególnie w przypadku trochę ciemniej palonych kaw, niżej uprawianych, jest niezła.

    Jeżeli chodzi o porównanie z Feldgrindem i Lido 3/E będzie takie porównanie robił Socratic na swoim blogu i instagramie w najbliższych tygodniach :) Z Lido 3 i Feldgrindem miałem do czynienia podczas London Coffee Festival w ubiegłym roku i jeżeli chodzi o płynność i wygodę mielenia to Comandante jest lepszy. Nie wspomnę o tym, że Lido to spory kombajn.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za zdjęcia. Nie spodziewałem się tak równego przemiału. Teraz tylko czekać na Socratic - szkoda, że ich strona leży :) A jak z ustawianiem przemiału? Feld ma cyferki, więc wydaje się łatwy w przestawianiu pod różne metody, a tu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Socratic większość swoich testów itp. publikuje przez Instagram, więc warto tam zajrzeć :)

    Jeżeli chodzi o ustawianie to niestety nie wchodzą cyferki w grę :P zatem trzeba liczyć kliknięcia. Jako, że gwint jest bardzo drobny, mielenie na pył to 3 kliknięcia, a mielenie na dripa to 20/30 kliknięć, około 35/40 kliknięć to Chemex. Zatem trudno by było określić to skalą cyferkową. Ja mam rozkręconego na 30 kliknięć i w zależności czy chcę drobniej czy grubiej to przekręcam np o 5 kliknięć. Jak zapomnę co jest ustawione skręcam do zera.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś go będę miał...na pewno

    OdpowiedzUsuń
  6. Dotarł do mnie mój Comandante c40 mk3, jest zajefajny. Proszę mi podpowiedzieć jak znaleźć w nim punkt zerowy? Wyczytałem, że do dripa V60 zalecane jest zrobienie 25-30 klików. Aby je wykonać muszę zaczynać od zera. Jak skręciłem młynek do lekkiego oporu w stronę drobnego przemiału, to zaczął się ciężko obracać (bez kawy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Wystarczy przeczytać o punkcie zero na stronie comandante : "Hold your grinder horizontally. When the burrs are open, the handle will turn and fall down to the 6 o’clock position. Whilst gradually closing the burrs / tightening the grind, click zero is the first available setting where the handle no longer falls (from 9 o’clock, for example). The burrs hold the handle still. To tighten the burrs even further than this, is click -1, -2, etc., so to speak."

      Usuń
  7. Świetny ten młynek. Sama ostatnio zastanawialam się czy sobie nie kupić nowego młynka. Stary dobrze służył mi wiele lat, ale wręcz prosi sie o wymianę.
    Młynek wyglada ładnie i na pewno dobrze służy.
    Cena jednak nie jest taka niska.

    Czy nie ma zamienników dla tego produktu?

    Swoja drogą polecam porcelanę ćmielów do serwowania kawy:
    bokono.pl/pl/producer/Cmielow/30

    Kawa smaczniej z takiej porcelany smakuje.

    OdpowiedzUsuń