środa, 27 maja 2015

Victoria Arduino Black Eagle Gravitech | nowy ekspres | Kofeina 2.0 |Opole | maj 2015


 Co tu dużo pisać, było to kwestią czasu. W Kofeinie 2.0 od poniedziałku na barze stoi nowy ekspres, oficjalna maszyna Mistrzostw Świata Barista 2015-2017: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech!

Maszynę tą, jeszcze w wersji prototypowej, mieliśmy okazję poznać podczas wydarzenia Simonelli & Friends, w fabryce Nuova Simonelli w Belforte Del Chienti. Prezentację prowadził wtedy jeden z twórców tego ekspresu, James Hoffmann. Już wtedy przeczuwaliśmy, że ekspres ten zrobi spore zamieszanie na rynku kawiarnianym. Tak się stało niecały rok później :)

Gravitech to nowe spojrzenie na filozofię espresso. Wbudowane dokładne wagi i odpowiedni algorytm gwarantują powtarzalność, kontrolę i precyzję. System pozwala nam na dokładne ustawienie współczynnika zaparzania, czyli stosunku wagi kawy w kolbie do wagi naparu w filiżance. 

Technologia T3, którą znamy i cenimy z Aurelii II T3 WBC (Kofeina Art Cafe na Kościuszki), daje ogromną stabilność temperatury wody na grupie oraz dużo dodatkowych możliwości m.in. ustawienie różnych temperatur wody na różnych grupach, ustawienie różnych temperatur grup zaparzających, czy podgląd temperatury "na żywo" (a nie tylko podgląd temperatury ustawionej na sterowniku). 

Zimna dysza do spieniania mleka - jedno z marzeń każdego baristy. Koniec z szybko zasychającym mlekiem, czy też przypadkowymi oparzeniami. 

 Wyświelacz LED, który pokazuje nam wszystkie najważniejsze informacje jak: temperatura wody na grupie, ciśnienie pary do spieniania mleka, czas parzenia i waga espresso. 

Na szczęście to nie koniec atrakcji i możliwości tego cacka. Dla wtajemniczonych inżynierowie Nuova Simonelli przygotowali tajemne MENU, w którym dopiero zaczyna się zabawa!:) Możliwość ustawienia preinfuzji, czy czasu namaczania, to niektóre z funkcji... 

Black Eagle w parze z młynkiem Nuova Simonelli Mythos One jest jednym z najbardziej precyzyjnych narzędzi do przygotowywania poprawnego espresso i kaw na jego bazie. To marzenie niejednego baristy na całym świecie. Marzenie, które udało się zrealizować w Kofeinie w Opolu. 

Dziękujemy firmie Golden Fruit/Bean Brothers za pomoc w sprowadzeniu ekspresu! :) K. 



Nasza przygoda z Black Eaglem na zdjęciach poniżej: 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz