W minioną sobotę zrobiłem szybki Coffee Trip do Berlina. Wycieczka Polskim Busem, oczywiście spóźnionym, ale na tyle, że o 9:00 stałem przed, jeszcze zamkniętą, Bonanzą. Po chwili pojawił się Damian Der Durda, który od początku września parzy kawy właśnie w Bonanza Coffee Heroes. Dzień rozpoczęliśmy Etiopią od Kofi Brand (z termosa), nastepnie w shotach wyborna Etiopia Adado - bomba owocowa, w przelewach Etiopia Suke Quto - energia wróciła. Krótka rozmowa o wizji Kawopijcy i rozwoju Bonanzy i już zaczęła się zbliżać godzina 11, czyli pora pierwszego cuppingu w The Barn Roastery. Zawinąłem się zatem i poszedłem zobaczyć co przygotowała ekipa The Barn na Hario Day. Wbrew pozorom sporo się działo:
- cupping: Hario V60 vs Cupping Bowl
- różnica między parzeniem V60 dzbankiem Hario Buono, a czajnikiem elektrycznym Bonavita. Tu pierwsze kompetyszyn - parząc czajnikiem elektrycznym uzyskałem o dziwo bardzo dobry TDS - 1,45% (przy dozie kawy 16 gram na 250ml wody)
- cupping: różnica między różnymi filtrami: brązowa kalita, biały filtr Hario stary i biały filtr Hario nowy (produkowany w Holandii)
- różnica między Cold Dripperem, a Frettą - czyli między kawą parzoną na zimno metodą kropelkową przez 4-6 godzin, a kawą parzoną na kostki lodu.
- Fun BrewDown - czyli kompetyszyn w parzeniu V60 - w rundzie eliminacyjnej zmierzyłem się z samym Ralfem (właścicielem The Barn) i głosami 4:0 dostałem się do finału. W finale, na innej kawie ostatecznie głosami 1:2 zająłem 2 miejsce :P Było dużo śmiechu i przećpania kawowego! Zaraz po pamiątkowym zdjęciu wziąłem dwie paczki i kilka sampli do Kofeiny i wyruszyłem na powrotnego Polskiego Busa.
Dzięki: Damian i Błażko za miłe przyjęcie! :)
- różnica między parzeniem V60 dzbankiem Hario Buono, a czajnikiem elektrycznym Bonavita. Tu pierwsze kompetyszyn - parząc czajnikiem elektrycznym uzyskałem o dziwo bardzo dobry TDS - 1,45% (przy dozie kawy 16 gram na 250ml wody)
- cupping: różnica między różnymi filtrami: brązowa kalita, biały filtr Hario stary i biały filtr Hario nowy (produkowany w Holandii)
- różnica między Cold Dripperem, a Frettą - czyli między kawą parzoną na zimno metodą kropelkową przez 4-6 godzin, a kawą parzoną na kostki lodu.
- Fun BrewDown - czyli kompetyszyn w parzeniu V60 - w rundzie eliminacyjnej zmierzyłem się z samym Ralfem (właścicielem The Barn) i głosami 4:0 dostałem się do finału. W finale, na innej kawie ostatecznie głosami 1:2 zająłem 2 miejsce :P Było dużo śmiechu i przećpania kawowego! Zaraz po pamiątkowym zdjęciu wziąłem dwie paczki i kilka sampli do Kofeiny i wyruszyłem na powrotnego Polskiego Busa.
Dzięki: Damian i Błażko za miłe przyjęcie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz