4 urodziny Kofeiny 06.09.2013
W
piątek świętowaliśmy nasze 4 urodziny. Przez cały dzień wiele się
działo, promocje, zniżki, dużo dobrego ciasta, dobra muzyka, a przede
wszystkim kawa i warsztaty kawowe.
Rozpoczęliśmy od cuppingu edukacyjnego, gdzie zestawiliśmy cztery kawy,
na których pracujemy na co dzień, z dwoma kawami znanymi z reklam i
telewizji. Nasze kawy wypalone były w dwóch niszowych palarniach
polskich: Coffee Proficiency i Kofi Brand, natomiast kawami
przemysłowymi były: Tchibo i Starbucks. Oczywiście cupping na ślepo.
Zwycięzcą stołu została Etiopia Konga Natural wypalana przez Coffee
Proficiency, na drugim miejscu Etiopia Amaro Gayo Natural wypalana przez
Kofi Brand. Uczestnicy zgodnie stwierdzili, że między tymi kawami, a
kawami przemysłowymi była ogromna przepaść.
Po chwili przerwy
zajęliśmy się alternatywami. Chcieliśmy pokazać, że jedna kawa, parzona w
różny sposób, smakuje inaczej. Zwycięską Etiopię zaparzyliśmy przy
użyciu Chemexa na papierowym filtrze,
następnie na metalowym filtrze, następnie w dripie V60, Aeropressie i na
końcu w Syfonie. Zaskoczenie uczestników było bardzo pozytywne, każdy
znalazł swojego faworyta, jeżeli chodzi o metodę.
Jeszcze raz dziękujemy za tak liczne przybycie i do zobaczenia na Kościuszki!
Zdjęcia: Michał Nowotniak
https://www.facebook.com/pages/Michał-Nowotniak-Photograpy/181853298552926?fref=ts
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz