W mijającą sobotę gościliśmy na Festiwalu Zdrowo Odjechanym, który odbył się na wyspie Bolko w Opolu. Przeprowadziliśmy cupping i zaprezentowaliśmy alternatywne metody parzenia kawy. Cupping, oczywiście ślepy, przygotowaliśmy na sześciu kawach: czterech z segmentu Specialty i dwóch przemysłowych. Natomiast w alternatywach parzyliśmy przy użyciu Chemexa, V60, Aeropressa, Clevera i EsproPressa. Jak zwykle, uczestnicy byli bardzo zaskoczeni, gdy przekonali się, że jakże popularna kawa z Starbucksa jest tak na prawdę (mówiąc delikatnie) kiepska w smaku :) Lecz taki też był nasz cel, by pokazać, że logo nie zawsze przekłada się na jakość. W końcu mamy w naszym kraju kilka dobrych niszowych palarni i coraz to więcej dobrych niszowych kawiarni, które oferują bardzo dobrą jakość w dostępnej dla większości cenie. Dziękujemy za zaproszenie i do zobaczenia następnym razem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz