wtorek, 7 stycznia 2014

Andergrandowe Warsztaty Kawowe vol. 10 | warsztaty | Kofeina Art Cafe, Opole | 06.01.2014

Wczoraj odbyły się jubileuszowe, dziesiąte Andergrandowe Warsztaty Kawowe, w Kofeinie Art Cafe. Tradycyjnie tematyką warsztatów były alternatywne metody parzenia kawy oraz łamanie kawowych stereotypów. Całość rozpoczęliśmy wstępem teoretycznym, następnie odbył się cupping edukacyjny, na którym, na ślepo zestawiliśmy 6 kaw. Trzy przemysłowe: Nescafe, Tchibo i Jacobs oraz trzy pochodzące z niszowych polskich palarni: Brazylia Santa Ines, Kofeina Blend Zimowy, Kenia Gatomboya.
Takie, można powiedzieć drastyczne, zestawienie stołu otworzyło oczy uczestnikom na różnice między kiepską, a dobrą kawą. Kolejnym etapem warsztatów było przedstawienie różnic w smaku kawy parzonej różnymi metodami (Chemex, Drip, Aeropress, Syfon, French Press). Na koniec by obalić mit o Kopi Luwak -najdroższej kawie na świecie,  zaparzyliśmy ją uczestnikom. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że (mówiąc delikatnie) nie jest to dobra kawa, tym bardziej nie warta swojej ceny.


Poniżej kilka zdjęć, które udało nam się zrobić podczas warsztatów.

 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz